Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prezentare generală

Oțelu Roșu (1924: Ferdinandsberg) este un oraș în județul Caraș-Severin, Banat, România, format din localitățile componente Cireșa și Oțelu Roșu (reședința), și din satul Mal. Oțelu Roșu este amplasat pe o terasă aluvională, la 268 m altitudine, de-a lungul faliei tectonice, prin care râul Bistra, după confluența cu Bistra Mărului, se îndreaptă spre Timiș.

Munții Poiana Ruscă se află la nord de albia Bistrei, iar la sud sunt Munții Țarcu care coboară prin Muntele Mic spre oraș.

Orașul se găsește în partea de nord-est a județului Caraș-Severin, fiind situat pe DN 68 Hațeg – Caransebeș, față de care se află la 50 și, respectiv, 20 km depărtare.

Valea Bistrei conectează depresiunile Caransebeș și Hațeg. Este fragmentată înspre NNE de pantele line ale munților împăduriți ai Poienii Ruscă, chiar dacă aceștia nu depășesc o înălțime de 1500 m.

Așezarea geografică
Delimitarea teritoriului
Oţelu Roşu (1924: Ferdinandsberg) este un oraş din Judeţul Caraş- Severin, Banat, România.
Oţelu Roşu este amplasat pe o terasă aluvională, la 268 m altitudine, de- a lungul faliei tectonice, prin care trece râul Bistra, după confluenţa cu Bistra Mărului, se îndreaptă spre Timiş.
​Coordonatele geografice ale localitatii Otelu Rosu sunt:
Longitudine 45°31’7” N
Latitudine 22°21’10” E.
Oţelu Roşu are în subordine administrativă localitatea Cireşa şi satul Mal.
Descrierea zonei geografice:
Munţii Poiana Ruscă se află la nord de albia Bistrei, iar la sud sunt Munţii Ţarcu care coboară prin Muntele Mic spre oraş.
Oraşul se găseşte în partea de nord- est a judeţului Caraş- Severin, fiind situat pe DN 68 Haţeg – Caransebeş, faţă de care se află la 50 şi, respectiv, 20 km depărtare.
Valea Bistrei conectează depresiunile Caransebeş şi Haţeg. Este fragmentată înspre NNE de pantele line ale munţilor împăduriţi ai Poienii Ruscă, chiar dacă aceştia nu depăşesc o înălţime de 500 m.
Oraşul Otelu Rosu este amplasat în partea de nord- est a judeţului Caraş- Severin și se învecinează:
spre Sud – cu Munţii Ţarcu care coboară prin Muntele Mic spre oraş
spre Nord – cu Munţii Poiana Ruscă
spre Est – cu comuna Zavoi
spre Vest – cu comuna Glimboca
Oțelu Roșu se află situat la următoarele distanţe faţă de principalele orașe:
20 Km faţă de municipiul Caransebeș județul Caraş – Severin
​50 Km faţă de orasul Hațeg, județul Hunedoara

Ultima actualizare: 14:01 | 20.05.2024

Sari la conținut